Dette innlegget skal jeg skrive om det vi har fått i oppgave av Arne Krokan som jeg synes er interessant fra forelesningene. Jeg har valgt å skrive om dette fenomenet Social Credit System fordi jeg synes at dette er veldig spennende og fascinerende tema.

Social Credit System er et system som kinesiske myndighetene har innført som et utkast, og som skal kontinuerlig overvåke innbyggernes aktiviteter ved hjelp av big data og deretter klassifiserer dem med poeng etter det såkalte ‘’Soscial Creditt system’’ dette skal innføres innen 2020.

Chinese Social Credit System Spreads Influence Worldwide
https://www.wired.co.uk/article/chinese-government-social-credit-score-privacy-invasion

Kinesernes daglige aktiviteter blir kontinuerlig overvåket av myndighetene, de har startet et pilotprogram der innbyggere rangeres etter hvor gode borgere de er. Om man oppfører seg bra så kunne man bevege seg opp på poengskalaen i takt med egen oppførsel, og motsatt dersom man oppfører seg dårlig og upassende.

En person med lav sosial kreditt kan eksempelvis bli straffet med reiseforbud, utestengelse fra skoler og hoteller, får ikke lån og mange andre ting. Dette fenomenet overrasker meg veldig fordi dette var første gang jeg fikk høre om det, men ikke nok med at dårlig oppførsel setter deg selv i dårlig lys og minsker fordelen.

Venner man henger med kan ha noe å si på scoren din. Hvis man henger med venner med dårlig ‘’kreditt’’ kan de også påvirke kreditten din, og dermed trekke »kredittscoren» din ned. Se gjerne videoen om akkurat dette fenomenet, som jeg trodde det ikke var virkelig før jeg gjorde litt research om det.

Kilder

https://www.aftenposten.no/verden/i/el57g/Spiller-de-videospill_-trekkes-de-i-poeng-Kina-skal-bruke-Big-data-til-a-overvake-alle-innbyggernes-bevegelser

https://www.nrk.no/urix/kina-har-begynt-a-rangere-borgere_-straffes-med-reiseforbud-og-skolenekt-1.13997936

https://no.talkingofmoney.com/what-is-social-credit-score-and-how-can-it-be-used

Kategorier: Uncategorized

2 kommentarer

Beate · januar 21, 2019 9:59 pm

Veldig fint at du har fått lagt ut et par innlegg på bloggen din, gleder meg til det kommer enda flere!

Du kan gjerne forenkle noen av setningene dine litt, innimellom kan de fremstå som litt lange, og litt vanskelige å henge med på. Et eksempel kan være at du enkelt og greit skriver «Arne Krokan snakket denne uken om Social Credit System, et veldig spennende tema jeg nå skal se litt nærmere på». For at teksten skal bli mer akademisk kan det også være lurt å unngå ikke-akademiske ord som «man» (eller «jeg»). Istedenfor å eksempelvis skrive «…dersom man hadde dårlig sosial kreditt kunne man blir straffet med …», så kan du skrive «… en person med lav sosial kreditt kan eksempelvis bli straffet med…».

Ser at du har lagt inn linker nederst i innlegget ditt, det er veldig bra. Fortsett å bruke kilder når du skriver, spesielt gode kilder som underbygger det du prøver å formidle. Når det kommer til bilder må du også huske å linke til disse, hvis ikke er det ellers fint om du passer på at du bruker bilder uten opphavsrett. Slike bilder kan du enkelt finne ved å søke på «bilder uten opphavsrett» på Google.

Dersom du legger ut litt lengre tekster kan det være lurt å dele inn det du skriver med underoverskrifter. Det er også viktig at både overskrifter og underoverskrifter passer til det valgte temaet.

Ser frem til å lese mer – lykke til!

    nicksiri · januar 24, 2019 9:19 am

    Takk for tipset!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *